Jankay Tibor etnográfiai gyűjteménye

 

(Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény, Jankay Terem, új állandó kiállítás, 2013)

 

A képzőművészetben a múlt században robbant be az a fajta motívum- és formahasználat, mely a törzsi művészetből gyökereztethető, és amely a primitivizmus stílusmegnevezést kapta. Guillaume Apollinaire-t, Henri Matisse-t, Amadeo Modiglianit, Pablo Picassot és még számos, a 20. század elején alkotó festőt, szobrászt és irodalmárt ihlettek meg a távoli világok és azok remekei. Megérintette nemzedéküket a romlatlanság, a tiszta, nyers erő kifejezése, amely hűen tükrözi társadalmának konvencióit és hierarchiáját.

Jankay párizsi tartózkodása alatt, az 1920-as években megismerkedett Picassoval és körével. Az ott látott és tapasztalt dolgok kelthették fel az érdeklődését az afrikai művészet iránt. A gyűjtésre csak később, körülbelül három évtized múlva, Los Angeles-i élete során nyílt lehetősége. Nem egy etnográfus szakértelmével, hanem egy képzőművész szemével válogatta össze kollekcióját, melyben aztán otthonra lelhettek az afrikai művek mellett az óceániai, latin-amerikai és indiai alkotások is.

Közel százötven maszkot, reliefet, kis- és nagyméretű szobrot tudhatott magáénak. Művészetére elkerülhetetlenül befolyással bírt gyűjteményének szellemisége, mely örökség leginkább kerámiaszobrászatában mutatkozott meg.

Ezeknek a távoli népeknek a kultúrájáról tanúskodó, jellemzően fából készült tárgyai eltérő korokból származnak, más-más kvalitással bírnak. Feltárásuk és megismerésük még folyamatban van, állandó kiállításon való szerepeltetésük térségünkben pedig unikumnak számít.

 

Kamerun maszk, fa, 58 cm
Bamana női ős szobor, fa, 37 cm
Dogon szobor, fa, 86 cm
Dogon ajtótábla, fa, 91x52 cm
Táncoló Siva szobor, bronz, 85x72x27 cm
Kamerun maszk, fa, 58 cm