A Kolozsváry és Tevan családok művészete

 

(Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény, Kolozsváry és Tevan Terem, új állandó kiállítás, 2013)

 

„A haza az a környezet, amelyben gyermekkorunkat töltöttük, vagy amely ifjúkori érzelmeinket meghatározta. (…) Ott, ezen a helyen vannak a gyökerei fánknak, amely életerős, a falu tornyánál magasabbra szökő hajtást képes éltetni, s ez a fa fokról fokra terjed, regionálisból nemzetivé, nemzetiből kontinentálissá fejlődik, hogy végül felölelje az egész világot.”

(Kolozsváry Zsigmond)

 

A Kolozsváry és Tevan családok művész tagjainak munkássága Békéscsaba elsőrangú büszkeségeinek sorába tartozik, a város 20. századi kultúrtörténetének szerves részét képezi.

A Kolozsváry család Erdélyből származott és valójában csak Kolozsváry Sándor Tevan Ilonával kötött házassága révén került Csabára. A Tevan család ugyanakkor szorosan kötődik a városhoz, a levéltári adatok szerint már 1718-tól éltek itt.

A Kolozsváry család első generációjának alkotói, Sándor, Zsigmond (Sigismond Kolos-vary) és András (André Vary). Kolozsváry Sándor híres grafikusnak számított, a művészettörténet kitörölhetetlen alakjává vált. A jónevű Tevan kiadónak több könyvet is illusztrált, dolgozott a nemzetközi Koestlin cégnek, tervezett bútorokat, és működtette a saját alapítású iparművészeti iskoláját. Kolozsváry Zsigmond festőművész élete nagy részét Franciaországban élte és ott világhírnévre tett szert. Testvérük, Kolozsváry András alkotói tevékenységei közül a későn elkezdett, ám annál nagyobb élvezettel művelt festészetben teljesedett ki.

Kolozsváry Sándor és Tevan Ilona gyermekei, a második generációhoz tartozó György és Pál (Paul Kolosvary) békéscsabai születésűek voltak, és mindketten a grafikusi vénát örökölték. Kolozsváry György alkalmazott grafikusként tevékenykedett. Kolozsváry Pál és felesége, Kolozsváry-Stupler Éva (Eva Kolosvary-Stupler) leginkábbb a közösen művelt grafikában, Éva később a saját fájdalmait játékos formában feldolgozó assamblage műfajában alkotott számos figyelemreméltó darabot.

A Tevan család jelentősége hely-, kultúr- és művészettörténeti szempontból vizsgálva is számottevő. A nyomdaalapító Tevan Adolf gyermekei közül többen jelentős alkotók voltak. Az első generációs Kolozsváry testvérekkel egyidős, könyvkiadó Andor, a Bauhaus elveit valló, építész Rezső és nem utolsó sorban az ötvösművész Margit nevét kell kiemelni. Tevan Andor a Tevan könyvkiadót európai színvonalra fejlesztette, és mint könyvművész is jelentős volt. Tevan Margit mind a mai napig műfajának az egyik legnépszerűbb, legkomplexebb hazai mestere. Fia, Engel Tevan István grafikus magas szintű és termékeny munkásságát, szabad grafikáit és könyvillusztrációit számosan ismerhetik itthon és külföldön egyaránt.

Az itt szereplő alkotók stílusa sokféle, de egytől-egyig korszerű alkotótevékenység jellemzi őket, mely maradandó érték az utókor számára.

 

Kolozsváry Sándor: Kalitka. 1930-as évek, 1935 k., tinta, papír, 23x15 cm
Kolozsváry Pál: Tanulmány. 1955-56, toll, papír, 13x20 cm
Kolozsváry-Stupler Éva: H3O. 2001, assemblage, 41x37 cm
Tevan Margit: Talpas tál, 1956, vörösréz, magasság: 10,5 cm, átm.: 17,5 cm
Engel Tevan István: Bohócok, 1980-as évek vége, hidegtű, papír, 12x11 cm
Kolozsváry Sándor: Kalitka. 1930-as évek, 1935 k., tinta, papír, 23x15 cmKolozsváry Sándor alkalmazott grafikával foglalkozott, ezáltal stílusa nagyon erősen magán viseli a kor vizuális jegyeit. Az általa illusztrált munkákban, az art deco stílus szellemében fogant rajzai közül a Kalitka című munkája gyűjteményünk legszebb darabja. A tökéletes kompozícióba rendezett téma vonalai olyan légiesek, mint maguk az ábrázolt hölgyek.