Nógrádi Csilla tárlata

 

Nógrádi Csilla művésztanár alkotásaiból Lovasfázis II. címmel nyílt kiállítás november 24-én pénteken a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban a  Tűz-Kör Közhasznú Kulturális Egyesület szervezésében. A megjelenteket Zalai Erika, a házigazda intézmény szakmai vezetője köszöntötte, majd Tímár Ella önkormányzati képviselő, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke méltatta a kiállító művészt és az itt látható alkotásokat. 

 

Tímár Ella önkormányzati képviselő, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke

nyitotta meg a kiállítást

 

A sarkadi származású Nógrádi Csilla a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium festő tagozatának elvégzése után a nyíregyházi tanárképző főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakán szerzett diplomát. Az egyetemen vizuális és környezetkultúra szakon tanult, majd a mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskolában oktatott, idén szeptembertől pedig a békéscsabai belvárosi iskolában tanít.

– Sokan ismerhetik a lovas polgárőrként is tevékenykedő fiatal művésztanárt, aki nap, mint nap nyeregben van, hisz a valóságban, s képei által is a ló, a lovaglás hagyományainak, a lovas életforma gyökereinek ápolása a célja, hivatása. Az itt kiállított alkotásai fényképszerűen, naturalisztikus módon ábrázolják kedvenc állatait: Villámot és Tardist, ám a lószerszámok, a lótartás elengedhetetlen eszközeit is megismerhetjük képei által – mutatta be Tímár Ella fiatal alkotót és műveit, s azt is megtudhattuk, hogy Nógrádi Csilla a lovak iránti szeretetet, gondoskodást apai nagyapjától leste el Sarkadon, illetve örökölte, hisz a vérében van az állatok szeretete, tisztelete. Mivel Csilla édesapja a fényesi polgárőr egyesület elnökhelyettese, egyben alapító tagja, így kézenfekvő volt, hogy, Csilla is tagja lesz a helyi lovas polgárőrségnek. 

A megnyitó után a kiállítás látogatói gratulációkkal, virágcsokrokkal, s apró ajándékokkal halmozták el Csillát, aki egy kézzel faragott és festett kelengye ládikát is kapott Gerlai Ferencné népi fafaragóművésztől.

A Csaba királyfi útján programsorozat részeként megrendezett tárlat december 17-éig tekintető meg Mezőmegyeren. A rendezvényt Békéscsaba önkormányzata és a Budapest Bank támogatta.

 

Vándor Andrea

 

Képgaléria: Facebook

 

A kiállításmegnyitó videója

 

 

 

Fotókból készült összeállítás